Materiały radiowe

Po co są tworzone specjalne strefy ekonomiczne i gdzie przedsiębiorcy mogą znaleźć pomoc instytucji związanych z ARP? To pytania na które odpowiedział Łukasz Gałczyński - wiceprezes ARP S.A.
Nawozy i ekologia – to dwa słowa, które w powszechnej świadomości nie idą w parze. Czy słusznie? Na to pytanie odpowiadał Szczepan Ruman - prezes Grupy Industria S.A.
ARP S. A. zainwestowała w branżę autobusów elektrycznych i z powodzeniem konkuruje z producentami branży motoryzacyjnej. Dlaczego klienci wybierają autobusy marki PILEA? O tym opowiadał prezes E-VEHICLES Sp. z o.o. Piotr Śladowski.
ARP S. A. podtrzymuje tradycję wysokiej jakości polskiego sprzętu dla rolników i AGD. Okazuje się, że rodzime sprzęty z powodzeniem rywalizują z tanią konkurencją z Azji. Prezes Mesko-Rol Sp. z o.o. Piotr Bońkowski opowiedział dlaczego warto angażować się w polską produkcję.
- Aktywizacja potencjałów średnich miast poprzez zapewnienie warunków rozwoju dla firm sektora nowoczesnych usług biznesowych - to główne cele programu Fabryka. Jak działa program i w jaki sposób realizuje go spółka Operator ARP Sp. z o. o., opowiada w audycji „Przemysł z duszą” Prezes Operator ARP Mariusz Domeradzki.
Każdy kto zajmuje się kołami kolejowymi, zna polską Fabrykę Obrabiarek Rafamet S.A. Jej sprzęt jest wykorzystywany także przy rakietach kosmicznych, amerykańskich myśliwcach czy samolotach pasażerskich. O tych i innych zagadnieniach opowiedział w audycji „Przemysł z duszą” prezes Rafametu Emanuel Longin Wons.
Transformacja energetyczna – jak ją prowadzić by była sprawiedliwa i jaką rolę w tym procesie odgrywa ARP S.A.? O tym w programie „Przemysł z duszą” rozmawiał dyrektor katowickiego oddziału ARP S.A. Mirosław Skibski.
Kopalnia Soli Kłodawa S.A. miała trafić w prywatne ręce, ale z pomocą przyszła Agencja Rozwoju Przemysłu S. A. Jak to wpłynęło na rozwój Kopalni? O tym opowiedział w audycji „Przemysł z duszą” prezes Waldemar Marciniak.
Inwestycje w kosmos - to misja czy biznes? Jaką rolę odgrywa Polska i jakie w tym temacie jest zaangażowanie Agencji Rozwoju Przemysłu S. A.? W audycji „Przemysł z duszą” rozmawiał dyrektor Biura Rozwoju Technologii w ARP S.A. Paweł Pacek.