Zdanie statku B201-II/06 - conro

Data dodania: 2009-05-25
Warszawa, 25 maja 2009 r. -  W sobotę, 23 maja br., w Stoczni Szczecińskiej Nowa Sp. z o.o. został zdany statek: B201-II/06 - conro - ostatni z przewidzianych dla armatora Spliethoff z Holandii. Statek jest przystosowany do przewozu wszelkiego rodzaju pojazdów (również wojskowych) kołowych i gąsienicowych w
Statek jest przystosowany do przewozu wszelkiego rodzaju pojazdów (również wojskowych) kołowych i gąsienicowych w systemie samo za- i rozładunku. Równolegle może przewozić 707 kontenerów w ładowni dziobowej i na pokładzie otwartym. Długość linii załadowczej dla ładunków wtaczanych to 2600 m, statek posiada rufową furto - rampę umożliwiającą równoczesny załadunek na trzy pokłady wewnętrzne oraz na górny pokład otwarty.
Długość całkowita statku to 205 m, szerokość konstrukcyjna 25,5 m, wysokość konstrukcyjna 9 m, zanurzenie do wodnicy letniej 8,5 m, nośność do wodnicy letniej ok. 17.700 dwt. Statek jest napędzany dwom a silnikami spalinowymi o maksymalnej mocy ciągłej 12.600 kW każdy, prędkość eksploatacyjna wynosi 22,6 w.