TSSE powiększyła się o nowe tereny

Data dodania: 2015-08-05
Rząd wydał zgodę na rozszerzenie o 21 ha Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK WISŁOSAN. Na dołączonych terenach inwestycyjnych powstanie 610 nowych miejsc pracy, a nakłady inwestycyjne wyniosą ok. 180 mln zł.

Do TSSE została dołączona działka o powierzchni 12 ha w Łapach na Podlasiu. W efekcie powstanie ponad 450 miejsc pracy. Wybór inwestora odbędzie się w drodze przetargu.

Na działce o powierzchni 4,3 ha w Rudniku nad Sanem k. Stalowej Woli powstanie z kolei inwestycja o wartości 50 mln, a zatrudnienie znajdzie tam ponad 160 osób.

Do TSSE dołączył także teren o powierzchni 2 ha w Gorzycach, gdzie firma Federal Mogul, producent komponentów dla branży motoryzacyjnej, specjalizująca się w produkcji tłoków do silników, rozbuduje swój zakład produkcyjny.  Zatrudnienie znajdzie w nim 10 osób. Do 2019 r. firma zainwestuje co najmniej 73,5 mln zł.

Nowe tereny TSSE zlokalizowane są również w radomskiej podstrefie. Firma Global Cosmed – producent kosmetyków i chemii gospodarczej, na działce o powierzchni 0,45 ha rozbuduje już istniejący zakład. Zainwestuje w niego 20 mln zł oraz utworzy 30 nowych miejsc pracy.

Po zmianach całkowita powierzchnia strefy wyniesie ponad 1743 ha.

Tarnobrzeska Specjalna Strefa Ekonomiczna EURO-PARK WISŁOSAN powstała w 1997 r. Od początku istnienia TSSE nakłady inwestycyjne wyniosły w niej ponad 8,18 mld zł. Dzięki strefie powstało do tej pory ponad 27 tys. nowych miejsc pracy. Podstrefy TSSE znajdują się w województwach m.in. dolnośląskim, lubelskim, mazowieckim, podkarpackim, podlaskim i świętokrzyskim.