Trzy nowe zezwolenia w SSE Mielec

Data dodania: 2015-12-14
Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. wydała trzy zezwolenia na rozpoczęcie lub rozszerzenie działalności gospodarczej w Specjalnej Strefie Ekonomicznej EURO-PARK MIELEC. W strefie zainwestują BorgWarner Poland sp. z o.o., SSC sp. z o.o. sp.k., TIZ-IMPLEMENTS Sp. z o.o.

BorgWarner Poland sp. z o.o. produkuje komponenty i systemy zaawansowanych technologii dla układów napędowych w pojazdach. Od 2008 roku prowadzi działalność gospodarczą na terenie Podkarpackiego Parku Naukowo - Technologicznego AEROPOLIS objętego Specjalną Strefą Ekonomiczną EURO – PARK MIELEC Podstrefa Trzebownisko. Nowe zezwolenie pozwoli spółce rozbudować istniejący zakład. Powstanie hala produkcyjna o pow. około 15 tys. m2, wyposażona w nowoczesne linie produkcyjne. Znajdzie w niej zatrudnienie 35 pracowników. Wartość inwestycji wyniesie co najmniej 65 mln zł.

SSC sp. z o.o. sp.k., która prowadzi działalność gospodarczą na terenie SSE EURO-PARK MIELEC, planuje budowę hali produkcyjnej oraz jej wyposażenie w specjalistyczny park maszynowy niezbędny do produkcji płyt rozdzielczych i sterujących, wiązek kablowych i czujników. Nakłady inwestycyjne wyniosą co najmniej 5 mln zł. W nowej hali produkcyjnej zatrudnienie znajdzie 10 nowych pracowników.

TIZ-IMPLEMENTS Sp. z o.o., spółka oferująca kompleksowe rozwiązania w zakresie obróbki skrawaniem, planuje kupić działkę o pow.1,5088 ha w Pustkowie, zbudować zakład produkcyjny, wyposażyć go w linię technologiczną oraz uruchomić dział B+R. Realizacja projektu umożliwi produkcję specjalistycznych narzędzi skrawających wykorzystywanych w lotnictwie. Przedsiębiorca zainwestuje 8 mln zł oraz zatrudni 30 nowych pracowników.