Tarcza Antyinflacyjna wspiera polskich przedsiębiorców

Data dodania: 2021-12-15

Inflacja to obecnie największy ekonomiczny problem na świecie. Mierzą się z nim wielkie gospodarki, m.in. USA, Niemiec czy Hiszpanii. Rządowa Tarcza Antyinflacyjna, która łagodzi skutki inflacji pozwoli spółkom Agencji Rozwoju Przemysłu S.A. utrzymać konkurencyjność w tym trudnym okresie porwanych łańcuchów dostaw.

Filary rządowej Tarczy Antyinflacyjnej:

• Obniżenie stawki VAT na gaz ziemny z 23 proc. do 8 proc. – od stycznia do marca 2022 r. To duże uszczuplenie dochodów budżetowych państwa, ale bardzo ważna korzyść dla obywateli, którzy ogrzewają gazem swoje mieszkania i domy.
  • Zniesienie akcyzy na energię elektryczną i obniżenie stawki VAT na energię elektryczną z 23 na 5 proc. – od stycznia do marca 2022 r. Rozwiązanie to pozwoli na zostawienie milionów złotych w kieszeniach obywateli.
  • Obniżka VAT na ciepło systemowe (ogrzewanie z kaloryferów) z 23 do 8 proc. – od stycznia do marca 2022 r. Obniżka podatku VAT na ogrzewanie z sieci, z którego korzystają mieszkańcy spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych wpłynie na obniżenie czynszu.
  • Obniżenie ceny paliwa przez maksymalne zmniejszenie akcyzy – do końca maja 2022 r. Maksymalna obniżka akcyzy na paliwo to kolejne działanie mające na celu zmniejszenie kosztów dla polskich rodzin i przedsiębiorców.
  • Wdrożenie dodatku osłonowego - skorzysta z niego nawet 6,8 mln gospodarstw domowych. Dodatek będzie wypłacany w dwóch ratach i będzie to 400-1437,5 zł w zależności od liczebności rodziny.

Szczegółowe informacje na temat Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej prezentuje specjalny portal https://chronimyrodziny.gov.pl

Założenia Tarczy prezentują również spoty wideo: