Silniki do Airbusa będą produkowane w SSE EURO-PARK MIELEC

Data dodania: 2015-03-03
Globalny lider lotniczy, MTU Aero Engines Polska Sp. z o.o. 27 lutego br. otworzył nową inwestycję w zarządzanej przez ARP S.A. Specjalnej Strefie Ekonomicznej EURO-PARK MIELEC. Firma deklaruje nakłady inwestycyjne w wysokości ok. 65 mln zł oraz utworzenie 50 nowych miejsc pracy.

Łącznie od 2009 r. MTU Aero Engines Polska Sp. z o.o. poniosła w mieleckiej strefie nakłady rzędu 355,3 mln złotych oraz utworzyła 515 nowych miejsc pracy.

Lokalizacja inwestycji na Podkarpaciu to szczególne miejsce dla rozwoju projektów lotniczych. Firmy będące członkami Doliny Lotniczej mogą liczyć na zwolnienia podatkowe w strefie oraz nawiązać współpracę z innymi firmami lotniczymi.

MTU Aero Engines Polska Sp. z o.o. jest częścią Grupy MTU. Odgrywa  kluczową rolę w produkcji komponentów do silników lotniczych Grupy. W nowej fabryce będą produkowane nowoczesne silniki GTF (Geared Turbo Fan), m.in. dla samolotu pasażerskiego Airbus A320. Znajdzie się tam także Centrum Badawczo-Rozwojowe.

Zakład osiągnie pełną zdolność produkcyjną w 2017 roku.

Uroczystość otwarcia nowej inwestycji MTU zgromadziła przedstawicieli ARP S.A., administracji publicznej, biznesu lotniczego, PAIiIZ, Parku Naukowo-Technologicznego Aeropolis i innych organizacji ważnych dla rozwoju Podkarpacia i lotnictwa.  Obecny na uroczystości marszałek województwa podkarpackiego.