Rynek nieruchomości okiem ekspertów

Data dodania: 2017-04-20
26 – 27 kwietnia na Międzynarodowych Targach REAL CONNECT 2017 w warszawskim Centrum EXPO XXI spotkają się przedstawiciele firm i instytucji działających na rynku  nieruchomości.Uczestnicy wezmą udział w panelach dyskusyjnych, networkingu, a liczne grono profesjonalistów i praktyków rynku z kraju i zagranicy podzieli się swoją wiedzą i doświadczeniami. Wśród nich znajdą się również przedstawiciele partnera strategicznego Targów, którym jest Agencja Rozwoju Przemysłu S.A., działająca w ramach Polskiego Funduszu Rozwoju.

Uczestnictwo w wydarzeniu potwierdzili inwestorzy, deweloperzy, firmy zarządzające projektami, miasta, samorządy, firmy świadczące usługi biznesowe oraz instytucje finansowe. Dla wystawców, Targi REAL CONNECT 2017 są okazją do przedstawienia oferty i planów rozwojowych, znalezienia finansowania, pozyskania partnerów biznesowych.

Z tej okazji odbyła się w siedzibie Agencji Rozwoju Przemysłu konferencja prasowa na temat rynku nieruchomości w Polsce. Gościem spotkania był prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys.

- Dla rynku nieruchomości tego typu wydarzenia są niezwykle potrzebne, nie tylko ze względu na promocję, ale także dlatego, że można z nich wyciągnąć wiele wniosków, które posłużą nam, by lepiej konstruować nasze programy. Życzę Państwu wielu owocnych dyskusji podczas targów – powiedział Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju, podkreślając jak ważny jest rozwój rynku nieruchomości. – To bardzo ważny obszar gospodarki. Zależy nam na jego rozwoju. Polski Fundusz Rozwoju aktywnie angażuje się we wsparcie budownictwa mieszkaniowego. Przykładem jest realizowany przez nas program Mieszkanie Plus.

Przedstawiciele Partnera strategicznego Targów - Agencji Rozwoju Przemysłu S.A. wezmą udział w panelach dyskusyjnych na temat znaczenia gospodarki europejskiej dla rynku nieruchomości, atrakcyjności inwestycyjnej Europy Środkowo-Wschodniej oraz powierzchni magazynowych dla przemysłu.

- Z wieloletniego doświadczenia w zarządzaniu specjalnymi strefami ekonomicznymi wiemy, że inwestorów przyciąga do nas nie tylko atrakcyjna lokalizacja terenów inwestycyjnych, ale też infrastruktura, hale i przestrzenie dostosowane do ich potrzeb. Przedsiębiorcy cały czas chętnie korzystają z gotowej zabudowy, a rynkowe zapotrzebowanie na nią nie słabnie. Między innymi dlatego, w 2004 roku powołaliśmy spółkę Operator ARP, a w tym roku postanowiliśmy włączyć się w organizację Targów Real Connect 2017. Liczymy na to, że międzynarodowy charakter Targów będzie sprzyjał nawiązaniu licznych relacji biznesowych oraz że będą one przestrzenią dla wielu konstruktywnych dyskusji – powiedział Andrzej Kensbok, wiceprezes Zarządu ARP S.A.

Tegorocznym targom towarzyszyć będzie REAL CONNECT CONFERENCE 2017.

W programie Targów znalazły się inspirujące spotkania oraz prezentacje ekspertów
i praktyków rynku. Poruszone będą między innymi tematy:

• Gospodarka europejska – znaczenie dla rynku nieruchomości.
  • Atrakcyjność inwestycyjna Europy Środkowo-Wschodniej.
  • Inwestycje ukraińskie w Polsce.
  • Inwestycje chińskie w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.
  • Powierzchnie magazynowe dla przemysłu.
  • Nieruchomości hotelowe w Polsce.
  • Infrastruktura sportowa w Polsce, Czechach i na Słowacji.
  • Inwestycje w formie REIT-ów.
  • Inteligentne budynki.
  • Kreowanie nowoczesnej przestrzeni miejskiej.
  • Smart Cities - wyzwania stojące przed miastami w Europie Środkowo-Wschodniej.

Patronat honorowy nad Targami Real Connect 2017 objęło Ministerstwo Rozwoju.

Partnerami merytorycznymi wydarzenia są BNP Paribas Real Estate, Blue Projects, ENGIE, Hotel Professionals, miasto Gdynia, Wielkopolskie Przedsiębiorstwo Inżynierii Przemysłowej.

Rejestracja uczestników prowadzona jest na stronie http://www.realconnect.pl/.