Ruszają nowe inwestycje na terenie SSE EURO-PARK MIELEC

Data dodania: 2012-01-18
Wartość deklarowanych inwestycji na terenie zarządzanej przez ARP S.A. Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK MIELEC w 2011 roku wyniosła ponad 182 mln zł. Przedsiębiorcy zadeklarowali utworzenie 386 nowych miejsc pracy.

Pierwszym inwestorem w mieleckiej strefie w 2012 roku jest spółka Ozono, która zadeklarowała zatrudnienie co najmniej 20 osób i inwestycje przekraczające 3,6 mln zł.

Ozono Sp. z o.o. z siedzibą w Jedliczu jest spółką powołaną do realizacji nowego projektu uruchamianego na terenie Podstrefy Leżajsk. Inwestor planuje realizację projektu w hali, którą wynajmuje od "Stare Miasto-Park" Sp. z o.o. Projekt polega na zakupie maszyn i urządzeń do obróbki i profilowania metalu, narzędzi (form, przyrządów i in.) do produkcji wyrobów z tworzyw sztucznych oraz linii do malowania proszkowego.

Podstawowym przedmiotem działalności spółki będzie produkcja mebli z aluminium i tworzyw sztucznych do domów, ogrodów a także na wyposażenie sklepów i restauracji.

Od początku istnienia SSE EURO-PARK MIELEC przedsiębiorcy zainwestowali na terenie tej strefy ok. 4,9 mld zł i utworzyli 14,5 tys. nowych miejsc pracy. W mieleckiej strefie aktualnie prowadzi działalność ponad 130  przedsiębiorców.

_____
Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. jest jednoosobową spółką Skarbu Państwa działającą od 1990 roku. Jej zadaniem jest wspieranie restrukturyzacji i prywatyzacji podmiotów gospodarczych oraz rozwój przedsiębiorczości m.in. poprzez tworzenie i zarządzanie Specjalnymi Strefami Ekonomicznymi. Agencja udziela pożyczek ze środków własnych, udziela również pomocy publicznej indywidualnej na ratowanie i/lub na restrukturyzację. W 2010 r. ARP S.A. wypracowała 45,6 mln zł zysku, przychody wyniosły 480,3 mln zł. Wartość kapitału własnego Agencji według stanu na 31 grudnia 2011 r. wynosi 4,3 mld zł.
W zarządzanych przez ARP S.A. specjalnych strefach ekonomicznych: mieleckiej i tarnobrzeskiej, poziom inwestycji przekroczył już 11 mld zł, utworzono 36 tys. miejsc pracy.

SSE EURO-PARK MIELEC to pierwsza polska specjalna strefa ekonomiczna, utworzona w 1995 r., od początku zarządzana przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A. Jej łączny obszar wynosi 1246 ha. Strefa ma 23 podstrefy w 4 województwach, głównie w Polsce południowo-wschodniej. Największe podstrefy znajdują się w Rzeszowie i Lublinie, a najmłodsze - w Lubartowie i  Krośnie.

Specjalne strefy ekonomiczne zarządzane przez ARP S.A. oferują inwestorom m.in.:
• maksymalną intensywność pomocy publicznej od 40% do 70% wielkości nakładów inwestycyjnych w formie ulgi podatkowej;
• atrakcyjne nieruchomości pod inwestycje;
• bliskość rozwijających się rynków; szerokie możliwości kooperacyjne w Strefie i otoczeniu (produkcja, usługi);
• one - stop - shop (kompleksowa obsługa projektu gwarantująca najkrótszy czas realizacji inwestycji).

Więcej informacji udziela:

Roma Sarzyńska-Przeciechowska
Rzecznik Prasowy
Agencja Rozwoju Przemysłu S.A.
Tel. +48 22 460 37 92, +48 501 310 023
e-mail: roma.sarzynska@arp.com.pl