Rozpoczęto budowę nowej siedziby Fabryki Broni "Łucznik" - Radom

Data dodania: 2012-11-19
19 listopada 2012 r. w radomskiej Wólce Klwateckiej uroczyście zainaugurowano budowę nowej siedziby Fabryki Broni "Łucznik" - Radom Sp. z o.o. Inwestycja o wartości przekraczającej 100 mln złotych finansowana jest przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A. i Grupę Bumar. Fabryka powstaje na terenie zarządzanej przez ARP S.A. Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK WISŁOSAN.

W Radomiu planowane jest uruchomienie produkcji nowego karabinka szturmowego kalibru 5,56 mm, wchodzącego w skład Modułowego Systemu Broni Strzeleckiej (MSBS), zaprezentowanego na tegorocznych targach MSPO w Kielcach.

Dzięki zaangażowaniu kapitałowemu ARP S.A., powstaną nowe obiekty produkcyjno-administracyjne, natomiast środki Grupy Bumar zostaną przeznaczone na wdrożenie nowych produktów oraz modernizację parku maszynowego.

Realizacja projektu stanowi dobry przykład połączenia kompetencji ARP S.A., jako inwestora finansowego i Grupy Bumar, jako inwestora branżowego, realizującego zarówno cele biznesowe, jak również cele związane z zaspokajaniem potrzeb Sił Zbrojnych RP  - powiedział Wojciech Dąbrowski, Prezes Agencji Rozwoju Przemysłu S.A.

Zwrócił uwagę, że ARP S.A. coraz częściej staje się aktywnym uczestnikiem rynku finansowego, wspierającym, na zasadach komercyjnych, przedsięwzięcia istotne z punktu widzenia interesów gospodarczych kraju. Przykładem tego typu aktywności w ostatnim okresie jest nie tylko inwestycja w Radomiu, ale też udział w realizacji programu BLUE GAS, którego celem jest finansowe wsparcie polskich technologii wydobycia gazu łupkowego (program realizowany we współpracy z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju) oraz zapowiedź kapitałowego zaangażowania ARP S.A. w spółkę Polimex-Mostostal S.A., odpowiedzialną za realizację ważnych dla gospodarki inwestycji energetycznych.

- Dzisiejsza inauguracja rozpoczyna drugie 15-lecia działalności Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK WISŁOSAN, mającej w Radomiu jedną ze swoich podstref. Od 1997 roku zrealizowano w całej strefie inwestycje o wartości przekraczającej 7 miliardów złotych. Utworzono dzięki temu ponad 20 tysięcy nowych miejsc pracy. Część z nich powstała tu, w rejonie radomskim - podkreślił prezes Dąbrowski.

Przypomniał, że na terenie podstrefy Radom działają m.in. firmy z branży przemysłu precyzyjnego, budowy maszyn i urządzeń dla przemysłu budowlanego, wytwórstwa szkła gospodarczego, a także wyższa uczelnia.

- Do tej pory w podstrefie Radom utworzono 1500 nowych miejsc pracy. Dzięki usprawnieniu sieci dostaw mediów, wprowadzeniu nowoczesnych rozwiązań komunikacyjnych, wprowadzeniu do obszaru TSSE nowych atrakcyjnych terenów, podstrefa stała się wizytówką gospodarczej części Radomia - dodał Dąbrowski.

------------------------------------------
Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. jest jednoosobową spółką Skarbu Państwa działającą od 1990 roku. Jej zadaniem jest wspieranie restrukturyzacji i prywatyzacji podmiotów gospodarczych oraz rozwój przedsiębiorczości m.in. poprzez tworzenie i zarządzanie specjalnymi strefami ekonomicznymi. Agencja udziela pożyczek ze środków własnych, udziela również pomocy publicznej indywidualnej na ratowanie i/lub na restrukturyzację. W 2011 r. ARP S.A. wypracowała 149,4 mln zł zysku, przychody wyniosły 420 mln zł. Wartość kapitału własnego Agencji według stanu na 31 grudnia 2011 r. wynosi 4,8 mld zł.

Fabryka Broni "Łucznik"- Radom Sp. z o.o. jest największym producentem broni strzeleckiej, którą wykorzystują wszystkie formacje mundurowe w Polsce. W 2012 roku Fabryka planuje swoje przychody na ponad 50 mln złotych. Są to największe zamówienia realizowane przez firmę od momentu jej powstania w 2000 roku. Fabryka Broni "Łucznik" -Radom Sp. z o.o. należy do dywizji Bumar Żołnierz.