Ponad miliard zł deklarowanych inwestycji na obszarach zarządzanych przez ARP S.A.

Data dodania: 2019-05-09
Na wejściu w życie nowych przepisów, w strefach zarządzanych przez ARP S.A.najbardziej skorzystały małe firmy rodzinne. Dzięki nowym regulacjom, zgodnie z hasłem „cała Polska strefą ekonomiczną”, firmy  nie muszą przenosić swojej działalności na tereny wyznaczone dla specjalnych stref ekonomicznych, żeby móc skorzystać ze wsparcia. Najwięcej przedsiębiorcy zainwestują w województwach: podkarpackim – 17 firm i lubelskim – 10.

- Nowe zasady zaprojektowaliśmy tak, by mogły z nich w większym stopniu korzystać rodzime przedsiębiorstwa, przede wszystkim z sektora MŚP. Nie chcieliśmy, by rezygnowały one z inwestycji tylko dlatego, że musiałyby przenieść swoją działalność w nowe miejsce. Jak pokazują dane, to się udało. Otworzyliśmy nowy rozdział w historii specjalnych stref ekonomicznych i co najważniejsze widać, że inwestorzy, także nasi rodzimi, pozytywnie oceniają wprowadzone przez nas zmiany – podkreślił wiceminister przedsiębiorczości i technologii Tadeusz Kościński.

Możliwości inwestycyjne na obszarach zarządzanych przez Agencję Rozwoju Przemysłu to nie jedyne wsparcie dla przedsiębiorców dostępne w ARP S.A. W zeszłym roku spółka uruchomiła Program Fabryka, skierowany do miast średnich, zagrożonych utratą funkcji społecznych. W ramach programu powstają nowoczesne centra usług biznesowych. To nowa szansa na rozwój miast średnich i recepta na przeciwdziałanie utracie funkcji społecznych, spowodowanej wyjazdami młodych mieszkańców w poszukiwaniu pracy. Obecnie w programie biorą udział 4 miasta: Radom, Elbląg, Zamość, Mielec, a środki przeznaczone na te inwestycje wynoszą 230 mln zł. Kolejnym projektem są hale przemysłowe – przygotowane „pod klucz” obiekty, przeznaczone dla przedsiębiorców w strefach ARP S.A. Takie hale powstają w Stalowej Woli, Radomiu, Tarnobrzegu i Jasionce k. Rzeszowa i Mielcu – wartość inwestycji 107 mln zł.

- Naszym największym atutem jest możliwość kompleksowego działania. To nie tylko wsparcie w ramach obszarów inwestycyjnych, ale także programy rozwoju dla miast średnich, budowa hal i tworzenie parków przemysłowych. Na te inwestycje własne chcemy przeznaczyć ponad 300 mln złotych. Dobry bilans odnotowaliśmy także w czasie obowiązywania ustawy o wspieraniu nowych inwestycji. Na zarządzanych przez nas obszarach dwudziestu dziewięciu przedsiębiorców otrzymało decyzje o wsparciu, umożliwiające skorzystanie między innymi z ulg podatkowych. Podmioty te zainwestują ponad miliard złotych i zatrudnią blisko 700 osób. To dobre wyniki, zważywszy na stosunkowo krótki czas obowiązywania ustawy - powiedział Dariusz Śliwowski, wiceprezes Agencji Rozwoju Przemysłu.

Działalność ARP S.A. w regionach to nie tylko zarządzanie obszarami inwestycyjnymi i prowadzenie inicjatyw, których celem jest rozwój lokalnej gospodarki i przedsiębiorczości.

- Przemysł bardzo mocno zmienia otoczenie lokalne. To nie tylko zwiększenie potencjału regionów dzięki nowym miejscom pracy i dynamicznemu rozwojowi, ale także wartość estetyczna w postaci nowatorskich projektów architektonicznych, której często nie jesteśmy świadomi. Mam nadzieję, że zainaugurowany dzisiaj konkurs na najlepszą realizację architektoniczną powstałą w naszych strefach ekonomicznych w ostatnim 25-leciu, pozwoli nam dostrzec istotne znaczenie tego aspektu naszego życia – dodał wiceprezes Śliwowski.

Ogłoszony podczas konferencji konkurs Architektura Stref ARP ma na celu wskazanie najlepszych praktyk w zakresie budownictwa przemysłowego, projektów o najwyższych walorach funkcjonalnych i estetycznych. Poprzez konkurs ARP S.A. chce zachęcać przedsiębiorców w specjalnych strefach ekonomicznych do świadomego kształtowania architektury miejsca pracy oraz do realizacji ambitnych i wartościowych projektów architektonicznych. Zgłoszenia można przysyłać do 7 czerwca br.