Pierwszy Cywilny Satelita dla Polski

Data dodania: 2016-09-08
– Spośród proponowanych krajowych programów satelitarnych zdecydowanie najważniejszym i najambitniejszym jest program budowy pierwszego polskiego satelity, służącego do optoelektronicznej obserwacji Ziemi – powiedział Michał Szaniawski, wiceprezes Agencji Rozwoju Przemysłu S.A., podczas debaty „Pierwszy Cywilny Satelita dla Polski – korzyści dla Polski, Polaków i branży – możliwe modele współpracy”, która odbyła się w ramach XXVI Forum Ekonomicznego w Krynicy.

Spośród proponowanych krajowych programów satelitarnych zdecydowanie najważniejszym i najambitniejszym jest program budowy pierwszego polskiego satelity, służącego do optoelektronicznej obserwacji Ziemi powiedział Michał Szaniawski, wiceprezes Agencji Rozwoju Przemysłu S.A., podczas debaty „Pierwszy Cywilny Satelita dla Polski – korzyści dla Polski, Polaków i branży – możliwe modele współpracy”, która odbyła się w ramach XXVI Forum Ekonomicznego w Krynicy.

W debacie, którą poprowadził Eryk Stankunowicz, I Zastępca Redaktora Naczelnego Forbes, wzięli udział również: Dariusz Działkowski, Członek Zarządu Cyfrowego Polsatu (partner debaty), kmdr dr hab. Grzegorz Krasnodębski, Prorektor Akademii Marynarki Wojennej, prof. dr hab. inż. Józef Modelski, Dyrektor Instytutu Radioelektroniki Politechniki Warszawskiej oraz dr inż. Jerzy Żurek, Dyrektor Instytutu Łączności Państwowego Instytutu Badawczego.

Uczestnicy panelu dyskutowali m.in. o założeniach projektu satelitarnego, możliwej współpracy międzyresortowej, a także długoterminowych korzyściach z budowy pierwszego cywilnego satelity oraz rozwoju technologii kosmicznych.

Zdaniem Prezesa Szaniawskiego budowa satelitów ma, oprócz realizacji zadań dla obronności i administracji państwowej, przyczynić się również do przyśpieszenia rozwoju sektora kosmicznego i zbudowania kompetencji, które pozwolą osiągnąć dojrzałość tej branży.

Technologie kosmiczne mają coraz większy wpływ na rozwój gospodarki światowej. Przedsiębiorczość związana z przestrzenią kosmiczną obejmuje szerokie spektrum działań: od projektowania i budowy części do satelitów, przez oprogramowanie stacji naziemnych, po tworzenie aplikacji umożliwiających obserwację Ziemi czy nawigację satelitarną.

Od chwili przystąpienia Polski do Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) w 2012 roku, polski sektor kosmiczny jest jednym z najbardziej dynamicznych sektorów polskiego przemysłu. Jest źródłem innowacji technologicznych, z którego czerpią także inne branże polskiej gospodarki.