Oddział ARP S.A. w Katowicach nagrodzony

Data dodania: 2015-03-02
Katowicki Oddział Agencji Rozwoju Przemysłu S.A. został nagrodzony za wdrożenie portalu Polski Rynek Węgla. Dyrektor Henryk Paszcza odebrał wyróżnienie w kategorii Górniczy Sukces Roku. Podczas uroczystej gali zaprezentował także raport o sytuacji w górnictwie i omówił kondycję branży.

Konkurs Sukces Roku w Górnictwie organizowany jest już po raz szósty przez Górniczą Izbę Przemysłowo-Handlową, Wyższy Urząd Górniczy oraz Szkołę Eksploatacji Podziemnej. Jego celem jest promocja i popularyzacja przedsięwzięć na rzecz innowacyjności i rozwoju polskiego górnictwa podziemnego, osobowości o szczególnym dla niego znaczeniu, a także kształtowanie dobrego wizerunku sektora wydobywczego.

Polski Rynek Węgla to platforma wymiany informacji z rynkiem. Na portalu publikowane są dane dotyczące wydobycia, produkcji, jakości i sprzedaży węgla, a także informacje o cenach i stanie zapasów. Portal poświęca także dużo uwagi raportom, historycznym i bieżącym analizom relacji podażowo-popytowych, w tym tych dotyczących węgla krajowego i importowanego, cen zbytu oraz danych ekonomiczno-finansowych sektora węgla kamiennego.