Nowe pociągi POLREGIO dla Pomorza oraz Warmii i Mazur

Data dodania: 2017-06-01
Na przełomie maja i czerwca Przewozy Regionalne – spółka z większościowym udziałem Agencji Rozwoju Przemysłu zakupiła kolejne pociągi typu Link wyprodukowane przez PESA Bydgoszcz. Z nowych pociągów będą korzystać pasażerowie w województwach pomorskim i warmińsko-mazurskim, a przewoźnik zapowiada dalszą wymianę taboru.

Strategicznym celem Przewozów Regionalnych jest dynamiczny rozwój i umacnianie pozycji rynkowej. Aby osiągnąć ten cel, konieczne jest dalsze podnoszenie jakości świadczonych usług. Dlatego tak ważna jest wymiana i modernizacja taboru. Zakup kolejnych pociągów to nie jedyna dobra wiadomość dla pasażerów. Warto podkreślić, że spółka aktywnie rozwija także swoje usługi, tworząc wspólnie z samorządami oraz przewoźnikami autobusowymi zintegrowaną ofertę dla pasażerów – mówi prezes ARP Marcin Chludziński.

Zakup kolejnych nowych pociągów przez POLREGIO to rezultat skutecznie prowadzonego przy wsparciu ARP procesu restrukturyzacji Przewozów Regionalnych (spółka od początku roku działa pod nową marką konsumencką POLREGIO). W zeszłym 2016 roku firma po raz pierwszy w historii osiągnęła ponad 50-milionowy zysk. Spółka rozpoczęła kolejny etap restrukturyzacji rozwojowej. Ważnym elementem jest program wymiany floty, największy historii spółki. Pod koniec kwietnia na Dworcu Wileńskim w Warszawie odbyło się uroczyste przekazanie pierwszego Linka. Kolejne pojazdy bydgoskiej PESY zostały przekazane POLREGIO 29 maja w Gdańsku oraz 1 czerwca w Olsztynie.

Zaprezentowane mieszkańcom Pomorza, Warmii i Mazur Linki to sprawdzony i doceniany przez pasażerów z Polski, Czech i Niemiec tabor. Docelowo w POLREGIO jeździć będzie pięć tego typu jednostek. – Są nowoczesne, ekonomiczne, a dodatkową ich zaletą jest to, że posiadają specjalne strefy przeznaczone dla najmłodszych pasażerów, co jest nowością w segmencie przewozów regionalnych – mówił podczas przekazywania pociągu Krzysztof Zgorzelski, prezes Przewozów Regionalnych.

W województwie pomorskim POLREGIO obsługuje średnio ponad 220 połączeń dziennie. Przewoźnik, poza aglomeracją trójmiejską, liniami regionalnymi, zapewnia także obsługę tras do sąsiednich regionów, np. do Bydgoszczy, Olsztyna oraz Elbląga. Z kolei w województwie warmińsko-mazurskim POLREGIO jest liderem na rynku przewozów kolejowych, zapewniając około 100 połączeń. W ofercie przewoźnika są zarówno połączenia lokalne, jak i kursy do sąsiednich województw, m.in. do Trójmiasta, Bydgoszczy, Torunia oraz Białegostoku. Pociągi POLREGIO obsługują także trasę do Portu Lotniczego Olsztyn-Mazury w Szymanach.