Na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK Mielec Husqvarna otworzyła swoją pierwszą w Polsce fabrykę

Data dodania: 2011-04-07
Prawie 1000 maszyn dziennie produkowanych jest w pierwszej w Polsce fabryce międzynarodowej korporacji Husqvarna. Szwedzka inwestycja warta prawie 25 milionów euro ulokowana została w podkarpackim Mielcu, na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej zarządzanej przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A.

Uroczystość oficjalnego otwarcia fabryki Husqvarny odbyła się w dniu 6 kwietnia 2011 r.

Oficjalne otwarcie pierwszej w Polsce fabryki Husqvarna na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK Mielec, zdjęcie: Husqvarna

Husqvarna to największy światowy producent wysokiej klasy urządzeń mechanicznych, przeznaczonych do pielęgnacji terenów zieleni przez cały rok, takich jak m.in. pilarki, wykaszarki, kosiarki i traktory ogrodowe. Budowa zaawansowanej technologicznie fabryki w Mielcu trwała tylko 9 miesięcy. Produkowane w niej są wysokiej jakości produkty takie jak kosiarki typu rider oraz tradycyjne kosiarki, spełniające wymagania rynku europejskiego. Zgodnie z założeniami, wielkość produkcji w 2011 roku osiągnie poziom 80 000 maszyn.

Obecnie w mieleckiej fabryce wytarzany jest sprzęt dla marek: "Husqvarna" oraz "Jonsered". Latem 2011 roku produkcja zostanie rozszerzona o kosiarki marki "Klippo", przeznaczone na rynek szwedzki. Fabryka została podzielona na  departamenty: Zasobów Ludzkich, Finansowy, Jakości, Produkcji, Logistyczny, Inżynierii Przemysłowej i Sprzedaży.

"Dla firmy Husqvarna, Polska jest jednym z najważniejszych rynków w Europie. Dotychczas prowadzona działalność w naszym kraju, w zakresie dystrybucji i serwisu maszyn, została rozszerzona o produkcję wybranych  urządzeń. Mielec, gdzie powstała nowa fabryka, to dogodna lokalizacja pod względem przemysłowym i komunikacyjnym. Inwestycja firmy Husqvarna jest także odpowiedzią na rosnący globalny popyt na produkty do pielęgnacji terenów zieleni. Wierzymy w potencjał polskiego rynku i mamy nadzieję, że wkrótce stanie się  on strategicznym punktem produkcji i dystrybucji w Europie" - powiedział podczas otwarcia Krzysztof Wardęga, Dyrektor Zarządzający Husqvarna Poland Sp. z o.o.

"Nasza fabryka należy do jednych z najnowocześniejszych na świecie, zapewniając płynny, wydajny i elastyczny proces produkcji. Jest to możliwe dzięki zarządzaniu produkcją zgodnie z napływającymi zleceniami. Koncepcja ta pozwala na dobry przepływ komponentów, jednocześnie ograniczając obecność zbędnych części w magazynie"- powiedziała Maria Wallin, menedżer mieleckiej fabryki.

Firma Husqvarna rozwija swoją sieć dystrybucji w Polsce od ponad 20 lat. Na terenie kraju rozlokowane są specjalne punkty dilerskie (punkty sprzedaży) połączone z punktami serwisowymi. Sieć dystrybucji liczy już ponad 400 takich punktów.

Informacja ogólna o przebiegu spotkania 6 kwietnia 2011 r.

Podczas ceremonii otwarcia do fabryki Husqvarna w Mielcu przybyli goście reprezentujący m.in.: władze centralne, polski parlament, agencje rządowe, władze samorządowe
oraz media. Gości przywitali: Magnus Yngen (President&CEO Husqvarna AB), Krzysztof Wardęga (Dyrektor Zarządzający Husqvarna Poland) oraz Maria Wallin (General Manager Husqvarna Manufacturing) reprezentujący firmę Husqvarna. Następnie wspólnie
z Prezydentem Miasta Mielec Januszem Chodorowskim dokonali przecięcia wstęgi, symbolicznie otwierając fabrykę. Tylko w tym dniu goście mieli możliwość poznania
i zobaczenia jak wygląda proces produkcji maszyn w fabryce Husqvarna. Po zwiedzeniu fabryki odbyła się konferencja prasowa. Po tym spotkaniu nastąpiła prezentacja i pokaz wszystkich grup maszyn i produktów firmy Husqvarna w tym: pilarek, kosiarek, riderów, dmuchaw do liści, wykaszarek.

FAKTY I LICZBY

• Czas realizacji inwestycji: niespełna 300 dni
  • Powierzchnia fabryki: 25 000 m²
  • Produkty:  kosiarki i ridery
  • Całkowity koszt inwestycji: 25 milionów euro
  • Zatrudnienie: 240 pracowników

* * *

Spółka Husqvarna® - największy światowy producent wysokiej klasy urządzeń mechanicznych, przeznaczonych do pielęgnacji terenów zieleni przez cały rok, takich jak m.in. pilarki, wykaszarki, kosiarki i traktory ogrodowe. Jest również europejskim liderem w produkcji systemów nawadniających pod marką Gardena, a także wiodącym producentem narzędzi tnących i diamentowych dla przemysłu budowlanego. Przychody netto za 2010 rok osiągnęły poziom 32 miliardów koron szwedzkich, a średnia liczba zatrudnionych pracowników wyniosła 15.000 osób. Dodatkowe informacje o firmie dostępne są na stronie: www.husqvarna.com.

Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. jest jednoosobową spółką Skarbu Państwa działającą od 1990 roku. Jej zadaniem jest wspieranie restrukturyzacji i prywatyzacji podmiotów gospodarczych oraz rozwój przedsiębiorczości m.in. poprzez tworzenie i zarządzanie Specjalnymi Strefami Ekonomicznymi. Agencja udziela pożyczek ze środków własnych, udziela również pomocy publicznej indywidualnej na ratowanie i/lub na restrukturyzację. W 2009 r. ARP S.A. miała 40,2 mln zł zysku. Przychody wyniosły 523,2 mln zł i były o niemal 50% wyższe niż w roku poprzednim. Zyski za 2009 rok zostały wypracowane przede wszystkim dzięki sprzedaży udziałów i akcji z portfela ARP S.A. Wartość kapitału własnego Agencji według stanu na 30 grudnia 2010 r. wynosi 3,9 mld zł.

SSE EURO-PARK MIELEC to pierwsza polska specjalna strefa ekonomiczna, utworzona w 1995 r., od początku zarządzana przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A. Jej łączny obszar wynosi 1135 ha, Strefa ma 22 podstrefy w 4 województwach, głównie w Polsce południowo-wschodniej. Największe podstrefy znajdują się w Rzeszowie i Lublinie, a najmłodsza podstrefa działa w Szczecinie.

budowa fabryki Husqvarny, zdjęcie z sierpnia 2010 r., fot.; ARP S.A. O/Mielec