„Mały Wawel” odnowiony. Zakończono prace.

Data dodania: 2015-02-13
Zespół Zamkowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskim, którego właścicielem jest Agencja Rozwoju Przemysłu, został gruntownie odremontowany. ARP zainwestowała w to przedsięwzięcie ponad 2,5 mln zł.

Prace modernizacyjne rozpoczęto w październiku 2014 roku. W części zamkowej objęły one m.in. renowację dachu, wymianę klimatyzacji w sali restauracyjnej i biesiadnej, wymianę instalacji wodnej i prace malarskie. W 11 zamkowych komnatach utrzymanych w renesansowym stylu odnowiono też łazienki, zachowując jednak ich niepowtarzalny klimat. Prace były wykonywane pod okiem konserwatora zabytków i kosztowały pół miliona złotych.

Odnowiona została również część hotelowa, którą wybudowano w 1968 roku w miejscu dawnych zabudowań gospodarczych. M.in. wymieniono wyposażenie i zmodernizowano 36 pokojów hotelowych, co kosztowało 2 mln złotych. Ostatnio hotel remontowano w 1998 roku.

Zamek w Baranowie Sandomierskim, nazywany również małym Wawelem, został zbudowany w XVI wieku. Ten światowej klasy zabytek od lat przyciąga gości z całego świata. Rocznie zamek odwiedza około 40 tys. turystów.ARP jest jego właścicielem od 1997 roku. Od 2014 roku, w imieniu Agencji, zespołem zamkowym zarządza Fundacja PRO ARTE ET HISTORIA. Jej ustanowienie daje możliwość starania się o dofinansowanie ze środków unijnych – o taką pomoc do tej pory nie mogła zabiegać ARP.