Lodołamacze na wodzie

Data dodania: 2014-01-08
Spółka z Grupy MARS Shipyards & Offshore, Morska Stocznia Remontowa "Gryfia" S.A., zakończyła operację jednoczesnego wodowania dwóch lodołamaczy, liniowego "Andrzej" i czołowego "Stanisław" budowanych na zlecenie Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Szczecinie. Oba statki po wybudowaniu, uzbrojeniu kadłubów oraz pomalowaniu ich części podwodnej skierowane zostały do nabrzeża stoczniowego gdzie kontynuowany jest końcowy etap prac wyposażeniowych.

Zakończenie prac planowane jest na koniec lutego bieżącego roku.

Morska Stocznia Remontowa Gryfia powstała w wyniku połączenia Morskiej Stoczni Remontowej ze Świnoujścia oraz szczecińskiej stoczni Gryfia. Największym akcjonariuszem spółki jest MARS Fundusz Inwestycyjny Zamknięty (80,29% akcji). Właścicielem funduszu jest Agencja Rozwoju Przemysłu S.A., a zarządza nim MS Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych. Grupę MARS Shipyards & Offshore tworzą 3 spółki z sektora stoczniowego oraz offshore: Morska Stocznia Remontowa Gryfia (Szczecin) oraz Energomontaż-Północ Gdynia i Stocznia Remontowa Nauta (Trójmiasto).