Hamilton Sundstrand inwestuje w Rzeszowie i planuje uruchomić zakład produkcyjny na obszarze SSE EURO-PARK

Data dodania: 2010-10-07
W dniu 6 października 2010 r. na terenie WSK Rzeszów odbyła się uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod budowę centrum badawczo-rozwojowego Hamilton Sundstrand, spółki wchodzącej w skład amerykańskiej korporacji United Technologies Company (UTC), światowego potentata w branży lotniczej. Zamierzenia inwestycyjne Hamilton Sundstr
Zamierzenia inwestycyjne Hamilton Sundstrand obejmują również uruchomienie zakładu produkcyjnego na obszarze zarządzanej przez Agencję Rozwoju Przemysłu SSE EURO-PARK MIELEC, Podstrefa Rzeszów, w sąsiedztwie centrum inżynieryjnego.

Centrum inżynieryjne w Rzeszowie zatrudniać będzie kwalifikowaną kadrę inżynierów przy projektowaniu i pracach badawczo-rozwojowych w zakresie pomocniczych silników lotniczych (APU), służących do zasilania systemów samolotu w trakcie postoju na płycie lotniska oraz jako awaryjne źródło energii podczas lotu.

Planowane uruchomienie przez Hamilton Sundstrand inwestycji produkcyjnej w Specjalnej Strefie Ekonomicznej EURO-PARK MIELEC zajmie około 18 miesięcy, przewidywane nakłady inwestycyjne wynoszą około 100 mln zł a zatrudnienie około 300 osób (w tym 70 inżynierów). W zakładzie produkcyjnym będzie się odbywać produkcja, montaż i testy lotniczych silników pomocniczych i podzespołów. Kompleks inżynieryjno-produkcyjny Hamilton Sundstrand w Rzeszowie obejmie również centrum napraw i remontów głównych ww. produktów. Rzeszowska fabryka Hamilton Sundstrand dostarczać będzie produkty do takich firm jak Airbus, Boeing i Embraer oraz będzie współpracować z ponad 200 liniami lotniczymi na świecie.

Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. jest spółką ze 100% udziałem Skarbu Państwa. Podstawowe realizowane zadania to pomoc w restrukturyzacji przedsiębiorstw oraz sektorów gospodarki, aktywne poszukiwanie inwestorów, udzielanie pomocy publicznej dużym przedsiębiorcom na ratowanie lub restrukturyzację, działania na rzecz wzrostu innowacyjności polskiej gospodarki, wspieranie rozwoju regionalnego m.in. poprzez zarządzanie SSE w Mielcu i Tarnobrzegu.
SSE EURO-PARK MIELEC to pierwsza polska strefa, powstała w 1995 r., od początku zarządzana przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A. Łączny obszar wynosi 1135 ha, ma 22 podstrefy w 4 województwach, głównie w Polsce południowo-wschodniej. Największe podstrefy znajdują się w Rzeszowie i Lublinie, a najmłodsza podstrefa działa w Szczecinie.

Firmy Grupy UTC produkują m.in.: śmigłowce Sikorsky, silniki lotnicze Pratt & Whitney, systemy paliwowe, klimatyzacyjne i systemy transportowe (np. OTIS, w segmencie nielotniczym Grupy). Hamilton Sundstrand w Rzeszowie jest kolejną inwestycją UTC w sektorze lotniczym w Polsce. UTC jest inwestorem m.in. w PZL Mielec, WSK Rzeszów i Ropczycach.