Certyfikat dla nowego silnika tłokowego z WSK „PZL-KALISZ”

Data dodania: 2014-03-12
6 marca 2014 r. Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego „PZL – Kalisz" S.A. został wręczony Certyfikat – Świadectwo Typu lotniczego silnika tłokowego ASz62IR/E z elektronicznym układem wtrysku paliwa. To kolejny certyfikat dla przedsiębiorstwa, potwierdzający wysoką jakość jego produktów.

WSK „PZL-KALISZ" S.A. jest jedynym na świecie producentem lotniczego silnika tłokowego typu ASz-62IR z elektronicznym układem wtrysku paliwa. Wersja silnika, która właśnie otrzymała certyfikat,  ma znacznie lepsze parametry techniczne, charakteryzuje się większą trwałością i mocą w porównaniu z wcześniej produkowanymi. Silnik może być wykorzystywany w różnego typu samolotach: pożarniczych, rolniczych i transportowych (typu: AN-2, Dormader, Kruk, Otter oraz Y5B). Dzięki zastosowaniu innowacyjnych rozwiązań ma znacznie obniżone wskaźniki zużycia paliwa (przy niezmienionych mocach) i emisji spalin, niższe koszty eksploatacji, a jego konstrukcja pozwala na zastosowanie zróżnicowanych paliw: benzyny lotniczej, samochodowej i paliw alternatywnych. Silnik ten oprócz  certyfikatu wydanego przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa Lotniczego (EASE), został odznaczony także Godłem Najwyższej Jakości Quality International 2013.

Silnik przeznaczony jest do zabudowy w samolotach An-2 i Y5B, których obecnie ponad 3,5 tys. sztuk jest eksploatowanych w różnych częściach świata, głównie w krajach byłego Związku Radzieckiego   i Chinach. Druga wersja tego silnika ASz-62IR-M18E jest przeznaczona dla samolotu PZL-M18 Dromader, którego około 1,5 tys. sztuk jest wykorzystywanych w krajach Europy Zachodniej, Ameryce Północnej i Południowej. Masowa produkcja tego silnika rozpocznie się w przyszłym roku.

Podczas uroczystości, Piotr Ołowski, prezes zarządu UCL, wręczył prezesowi zarządu WSK „PZL-KALISZ" S.A. Bogdanowi Karczmarzowi Certyfikat - Świadectwo Typu lotniczego silnika tłokowego ASz62IR/E. W spotkaniu wzięli udział także: Wojciech Dąbrowski, prezes PGZ S.A. i ARP S.A,  zastępca Przewodniczącego Sejmowej Komisji Obrony Narodowej- poseł Jadwiga Zakrzewska, poseł Leszek Aleksandrzak,  Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Gospodarczego w Ministerstwie Gospodarki Pan Krzysztof Majewski, a także prezydent Miasta Kalisza Janusz Pęcherz oraz przedstawiciele polskich Uczelni technicznych współpracujących przy modernizacji tego silnika.

List gratulacyjny WSK „PZL-KALISZ" S.A. przesłał także senator Jan Sitarz, prof. dr hab. inż. Piotr Kacejko, JM Rektor Politechniki Lubelskiej oraz prof. dr hab. inż. Krzysztof Jan Kurzydłowski, Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.