Budowa Fabryki Broni "Łucznik" - Radom Sp. z o.o. przebiega zgodnie z planem

Data dodania: 2013-01-24
Wszystkie prace na budowie Fabryki Broni "Łucznik" są realizowane zgodnie z przyjętym harmonogramem. Wykonane zostały już roboty ziemne i niwelacja terenu, gotowe są już także nawierzchnie drogowe oraz parkingowe. Inwestycja jest finansowana przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A.

Budowa fabryki została zainaugurowana w listopadzie 2012 r. w Wólce Klwateckiej. W uroczystości wmurowania kamienia węgielnego udział wzięli Marszałek Sejmu Ewa Kopacz, Minister Skarbu Mikołaj Budzanowski, Prezes ARP S.A. Wojciech Dąbrowski oraz Prezes Bumaru Krzysztof Krystowski.

Fabryka powstaje na terenie zarządzanej przez ARP S.A. Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK WISŁOSAN. W Radomiu planowane jest uruchomienie produkcji nowego karabinka szturmowego kalibru 5,56 mm, wchodzącego w skład Modułowego Systemu Broni Strzeleckiej (MSBS). Karabinek był już prezentowany na Międzynarodowym Salonie Przemysłu Obronnego w 2012 r. w Kielcach.

Dzięki zaangażowaniu kapitałowemu ARP S.A. powstaną nowe obiekty produkcyjno-administracyjne. Środki Grupy Bumar zostaną przeznaczone na wdrożenie nowych produktów oraz modernizację parku maszynowego.

Zdjęcia z postępów budowy Fabryki Broni "Łucznik" - Radom Sp. z o.o.

13.11.2012 r.

31.12.2012 r.