ARP współorganizatorem Dnia Gospodarczego podczas Kongresu Polska Wielki Projekt

Data dodania: 2016-06-03
Zapraszamy na szóstą edycję Kongresu „Polska Wielki Projekt", w ramach którego Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. jest partnerem i współorganizatorem pierwszego dnia Kongresu, poświęconego gospodarce. Podczas wydarzenia, które odbędzie się w dniach 10-12 czerwca wystąpi kilkudziesięciu prelegentów na czele z Wicepremierem, Ministrem Rozwoju Mateuszem Morawieckim, oraz m.in.:

• Jadwiga Emilewicz, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju
  • Marcin Chludziński, Prezes Zarządu Agencji Rozwoju Przemysłu S.A.
  • Michał Krupiński, Prezes Zarządu PZU S.A.
  • Peter Oppenheimer, nestor Wydziału Ekonomii na Oxfordzie

Polska Wielki Projekt to doskonałe miejsce do dyskusji na temat wyzwań stojących przed Polską. Podczas kilku debat zostaną poruszone kwestie dotyczące m.in. czwartej rewolucji przemysłowej, potencjału polskiej gospodarki, czy też reform, jakim powinny być poddane polskie uczelnie wyższe.

– Stojąc na drodze do czwartej rewolucji przemysłowej w obliczu wyzwań, wynikających z Planu na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, jakie przed nami stoją w najbliższych latach, musimy obrać priorytety, które pozwolą wzbić się naszej gospodarce na wyższy pułap – argumentuje prezes ARP S.A. Marcin Chludziński.

W Polsce powstaje wiele wartościowych projektów, które mają możliwość ekspansji międzynarodowej, jednak we wczesnej fazie opuszczają nasz kraj, szukając finansowania za granicą. Na świecie wygrywają te państwa, które potencjał innowacyjności potrafią rozwinąć same, zachęcając start-upy do rozwoju centrów B+R w kraju, a poza granicami do lokalizowania np. centrów sprzedaży. Krajowe technologie mogą w ten sposób podbijać globalne rynki, a korzyści dla biznesu, fiskusa i rynku pracy są zabezpieczane na rzecz rodzimej gospodarki – dodaje.

Kongres „Polska Wielki Projekt" co roku przyznaje także honorową Nagrodę im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Formularz rejestracyjny znajdą Państwo na stronie: http://polskawielkiprojekt.pl/rejestracja/

Program Dnia Gospodarczego

10.06.2016

Arkady Kubickiego

Plac Zamkowy 4, Warszawa

13:00 – 14.00 – Rejestracja

14:00 – 15.00 – Wystąpienie wstępne

15:00 – 16.30 – Polska na drodze do czwartej rewolucji przemysłowej

• Jadwiga Emilewicz, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju
  • Marcin Chludziński, Prezes Agencji Rozwoju Przemysłu
  • Jakub Krzych, CEO Estiomote, producent beacon'ów podbijający międzynarodowe rynki.
  • Stefan Życzkowski – Prezes Astor, firmy dostarczającej nowoczesne technologie w obszarach automatyki przemysłowej, robotyki i systemów IT
  • Piotr Wojciechowski – Prezes WB Electronics krajowego potentata w produkcji dronów
  • Aleksandra Gren – Dyrektor Generalna Fiserv Polska, jednego z czołowych globalnych dostawców rozwiązań informatycznych dla sektora finansowego
  • Moderator: Grzegorz Lewicki

16:30 – 18:00 – Jak uwolnić potencjał polskiej przedsiębiorczości

• Mariusz Haładyj, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju
  • Maks Kraczkowski, Poseł, Wiceprzewodniczący sejmowej Komisji Gospodarki i Rozwoju
  • Cezary Kaźmierczak, Prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców
  • Tomasz Siemiątkowski, prof. SGH i UKSW, Przewodniczący RN PGZ
  • Michał Krupiński, Prezes PZU SA
  • Wojciech Warski, Wiceprzewodniczący Rady Dialogu Społecznego, Przewodniczący Konwentu BCC, Prezes spółki informatycznej Softex Data
  • Moderator: Rafał Stroiński

18:00 – 20:00 – Polski statek na morzu zmian globalnej gospodarki

• Mateusz Morawiecki, Wiceprezes Rady Ministrów oraz Minister Rozwoju
  • Patrick R. Chovanec, Dyrektor zarządzający i główny strateg w Silvercrest Asset Management. Wykładowca na Columbia School of International and Public Affairs
  • Peter Oppenheimer, Nestor Wydziału Ekonomii na Oxfordzie, emerytowany profesor Christ Church College
  • Michał Brzoza-Brzezina, Zastępca dyrektora Instytutu Ekonomicznego. Jeden z najczęściej cytowanych na świecie polskich ekonomistów.
  • Ernest Pytlarczyk, Główny Ekonomista i Dyrektor Biura Analiz Ekonomicznych mBank
  • Jens Nordvig, założyciel i Prezes Exante Data. Były Head of Fixed Income Research, Americas i Global Head of Currency Strategy w banku inwestycyjnym Nomura.
  • Moderator: Tomasz Wróblewski