ARP S.A. szuka rozwiązań dla przemysłu opartego na wodorze

Data dodania: 2021-12-13

Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. wspólnie ze Świętokrzyskimi Kopalniami Surowców Mineralnych wzięły udział w Hackaton Hackyeah powered by GovTech, który odbył się w dniach 10-12 grudnia. Celem spółek było znalezienie informatycznego programu zarządzania ekosystemem produkcji wodoru. Spółki przeznaczyły 60 tys. zł dla zwycięzców konkurencji.

HackYeah to największy w Europie hackathon organizowany w ramach Internet Governance Forum Afterparty. W tym roku można było wziąć w nim udział w formule hybrydowej – zespoły mogły uczestniczyć stacjonarnie w katowickim Spodku lub w formule online. Na zakończenie wybranego zadania, czy to informatycznego czy też z zakresu medycyny lub kultury zespoły miały 40 godzin.

Po raz drugi zaangażowaliśmy się w organizowany przez polski rząd hackathon. W 2019 roku szukaliśmy rozwiązań z zakresu cyberbezpieczeństwa. Natomiast w tym roku interesowała nas optymalizacja inwestycji w łańcuch wartości wodoru na przykładzie przygotowywanym w ramach Świętokrzyskiego Klastra Wodorowego. To właśnie wodór jest obecnie wymieniany jako jedna z najczystszych form energii. Agencja Rozwoju Przemysłu chce mieć swój udział nie tylko w jego produkcji, ale także w transformacji polskiej gospodarki na tę korzystającą z zielonej energii. Teraz przyszedł czas na znalezienie rozwiązania umożliwiającego optymalizację ekosystemu innowacji wodorowych. Zwycięzcy naszego konkursu na HackYeah pokazali, że jesteśmy coraz bliżej tych rozwiązań – powiedział Cezariusz Lesisz, prezes ARP S.A.

Zadaniem przygotowanym przez ARP S.A. i ŚKSM było stworzenie algorytmu optymalizującego koszty inwestycji w ekosystem produkcji zielonego wodoru. Uczestnicy poproszeni byli o przygotowanie wstępnego algorytmu do systemu zarządzania ekosystemem produkcji wodoru integrujących m.in. 6 farm PV, linie przesyłowe, elektrolizer, magazyn wodoru oraz udostępnienie wodoru do wykorzystania dla pojazdów w strefie. Mentorami zadania byli eksperci z: Columbus Energy, Instytutu Energetyki, ARP Informatyka, ARP i SBB Energy. Z kolei na etapie oceny projektów do Jury dołączył Wicedyrektor Centrum GovTech Antoni Rytel.

Zadanie, które postawiliśmy w ramach tegorocznego HackYeah zespołom z Polski i zagranicy jest odpowiedzią na wyzwanie, jakie czeka nas wszystkich w Świętokrzyskim Klastrze Wodorowym. Chcemy zautomatyzować procesy analityczne bazując na danych wejściowych i wyjściowych, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i zmniejszymy ryzyko nietrafionych decyzji kierunkowych. Wiemy, że największym wyzwaniem będzie zaprojektowanie oraz realizacja odpowiednio dobranej infrastruktury wytwórczej OZE i wodorowej. Zadanie było wymagające, uczestnicy potrzebowali precyzyjnych liczb, które następnie zastosowali w swoich aplikacjach. Stworzone przez zwycięzców oprogramowania pozwalają symulować scenariusze zapewnienia wodoru dla 3 typów pojazdów – 100 ciężarówek, 50 koparek i 200 autobusów miejskich - powiedział Damian Różycki, dyrektor ds. rozwoju w Columbus Energy S.A.

Jury miało twardy orzech do zgryzienia, aby wybrać wpierw finałową „piątkę”, która mogła obronić swój projekt w czasie 10 minutowej prezentacji przed jury. Wygrały rozwiązania najbardziej wszechstronne i wpisujące się w ramy naszych założeń biznesowych. Ostatecznie pierwsza nagroda przypadła zespołowi YAI kierowanemu przez dr. inż. Jana Koconia z Politechniki Wrocławskiej.

Cieszymy się, że mogliśmy brać udział w tak znaczącym przedsięwzięciu jakim jest Hackyeah 2021. Jako firma górnicza jesteśmy w dynamicznym procesie zielonej transformacji, w wyniku której chcemy, aby nasze kopalnie było zeroemisyjne. Powołany przez nas Świętokrzyski Klaster Wodorowy ma przed sobą postawione ambitne cele w zmniejszeniu ilości spalanego oleju napędowego, a tym samym redukcji emisji CO2. W ramach Hackyeah 2021 zaproponowaliśmy Hydrogen Challenge, którego zadaniem było powstanie najefektywniejszego rozwiązania do zarządzania ekosystemem wodorowym. Prace przedstawione przez zwycięskie ekipy miło nas zaskoczyły umiejętnością spojrzenia na wyzwanie z wielu perspektyw oraz rozbicie go na ciąg zależnych od siebie wariantów kosztowych. Wierzymy, że dalsze prace ze zwycięzcami przyniosą nam program idealnie dopasowany do potrzeb Świętokrzyskiego Klastra Wodorowego– powiedział Szczepan Ruman, prezes Świętokrzyskich Kopalni Surowców Mineralnych.

Partnerem Głównym wydarzenia był Bank Gospodarstwa Krajowego, a Partnerem Strategicznym firma Bayer. Wyzwania przygotowali też BIK HUB, Urząd Komisji Nadzoru Finansowego, Ministerstwo Finansów, Instytut Pamięci Narodowej oraz Agencja Rozwoju Przemysłu wraz z Świętokrzyskimi Kopalniami Surowców Mineralnych.

Więcej informacji na stronie: https://hackyeah.pl