Agencja Rozwoju Przemysłu partnerem programu kosmicznego

Data dodania: 2016-08-25
Wykorzystanie danych satelitarnych do praktycznych potrzeb na Ziemi to wspólny cel uczestników pierwszego w Europie kosmicznego programu akceleracyjnego Space3.ac.

23 sierpnia 2016 r. w siedzibie ARP S.A. odbył się jeden z przeglądów zespołów akceleracyjnych. Towarzyszyły mu prezentacje firm z sektora technologii kosmicznych, które z powodzeniem działają już na rynku.

- Naszym celem jest stworzenie środowiska wymiany poglądów i wzajemnych inspiracji. Temu służy pionierski na skalę europejską program akceleratora Space3.ac. Dlatego do udziału zaproszone zostały młode firmy, rozpoczynające przygodę z technologiami kosmicznymi, z kolei w roli mentora występują takie o ugruntowanej już pozycji jak Creotech Instrument. Dzięki temu udało się stworzyć doskonałą atmosferę dla wymiany doświadczeń powiedział Michał Szaniawski, wiceprezes ARP S.A. podczas spotkania akceleratora.

Zespoły działające w ramach akceleratora zaprezentowały praktyczne możliwości wykorzystania technologii kosmicznych. Pomysły były bardzo zróżnicowane: od rozwiązań na bardziej ekonomiczną jazdę samochodem przez ułatwienia w zarządzaniu uprawami rolnymi, po projekty w zakresie bezpieczeństwa (np. zapobieganie kolizjom statków).

- Dla tego sektora to bardzo ważne, ponieważ w potocznej świadomości cały czas przeważa przekonanie, że branża kosmiczna jest odległa od ludzkiego doświadczenia. Tymczasem zaprezentowane tu projekty całkowicie obalają te mity, pokazując jej istotne znaczenie dla każdego z nas oraz jej ogromny, niewykorzystany jeszcze, potencjałdodał wiceprezes Szaniawski.

Wspólną cechą wszystkich ośmiu projektów, które biorą udział w programie jest wykorzystanie danych satelitarnych do rozwiązywania globalnych problemów. Pod okiem doświadczonych ekspertów siedem zespołów z Polski i jeden z Włoch, przez 6 tygodni będzie pracowało nad rozwinięciem swoich koncepcji tak, by mogły zostać z sukcesem skomercjalizowane.

Wiceprezes Michał Szaniawski, zwracając się do uczestników akceleratora podkreślił, że jedną z najważniejszych dla sektora kosmicznego kwestii jest otwarcie na współpracę i chęć dzielenia się doświadczeniami.

Agencja Rozwoju Przemysłu wspiera akcelerator w ramach partnerstwa w programie Space3.ac. Efekty prac zespoły zaprezentują przed międzynarodową grupą inwestorów na Demo Day we wrześniu. Ogłoszenie laureatów podczas Gali finałowej akceleratora planowane jest na listopad 2016 r.