Agencja Rozwoju Przemysłu i Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego rozpoczynają współpracę

Data dodania: 2018-07-27
ARP S.A. i Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. podpisały porozumienie o współpracy, którego celem jest wsparcie rozwoju gospodarczego i zachęcanie do inwestowania na terenach  Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. Inicjatywa wpisuje się  w strategię ARP S.A., polegającą na wspieraniu przedsiębiorstw w prowadzeniu i rozwijaniu działalności.

25 lipca 2018r. na terenie Inkubatora Technologicznego Podkarpackiego Parku Naukowo-Technologicznego AEROPOLIS zostało podpisane porozumienie o współpracy pomiędzy Agencją Rozwoju Przemysłu S.A. a Rzeszowską Agencją Rozwoju Regionalnego S.A.

Spółki będą realizować projekty polegające na łączeniu możliwości inwestycyjnych. Inicjatywa wpisuje się w założenia Polskiej Strefy Inwestycji, której celem są komplementarne działania wspierające wzrost konkurencyjności gospodarki. Na mocy podpisanego porozumienia firmy będą udostępniać informacje o możliwościach inwestycyjnych w połączeniu z finansowaniem ARP.

Agencja Rozwoju Przemysłu oferuje szeroki zakres wsparcia obejmujący ofertę specjalnych stref ekonomicznych EURO-PARK WISŁOSAN i EURO-PARK MIELEC, doradztwo inwestycyjne i instrumenty finansowe. Agencja Rozwoju Przemysłu od 2005 roku udzieliła przedsiębiorcom finansowania na łączną kwotę ponad 4,5 mld zł. Wśród beneficjentów pożyczek są zarówno firmy publiczne jak i prywatne z ponad
20 branż.

Zgodnie z porozumieniem spółki będą także podejmować działania polegające na pozyskaniu nowych inwestorów i wymieniać się doświadczeniami związanymi z gospodarczymi inwestycjami.