12 października br. Creotech Instruments S.A., w którym 17,10 procent udziałów posiada Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. zadebiutowała na warszawskiej giełdzie New Connect.

Data dodania: 2021-10-12

Creotech Instruments jest pierwszą polską firmą z branży kosmicznej, która wchodzi na rynek New Connect prowadzony przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie.

-Agencja Rozwoju Przemysłu wspiera transfer najbardziej innowacyjnych technologii do polskich firm. Jesteśmy rzecznikiem oraz staramy się być wsparciem działań dotyczących sektora kosmicznego w Polsce. Kilka lat temu zdecydowaliśmy o udzielaniu pożyczek oraz o inwestycjach kapitałowych dla polskiej branży kosmicznej. Takie wsparcie uzyskała m.in. spółka Creotech Instruments – największa aktualnie na rynku firma „kosmiczna”. Chcielibyśmy aby giełdowy debiut spółki, której jesteśmy udziałowcem był silnym impulsem dla rozwoju całego sektora kosmicznego w Polsce – mówi Cezariusz Lesisz, prezes ARP S.A.

Creotech to firma, która od lat przyczynia się do rozwoju branży kosmicznej w Polsce. Produkcja elementów wyposażenia sprzętu satelitarnego to zaledwie część jej działalności. Przedsiębiorstwo produkuje także różnego rodzaju elektronikę przeznaczoną między innymi do systemów sterowania komputerami kwantowymi. W spółce tworzone jest także oprogramowanie oraz urządzenia, które wykorzystywane są w nadzorze ruchu dronów.

Firma, której udziałowcem jest Agencja Rozwoju Przemysłu S.A., przez lata brała udział w kilkudziesięciu projektach rozwijających sektor kosmiczny. Zaliczało się do tego dziesięć misji kosmicznych, w tym cztery realizowane dla Europejskiej Agencji Kosmicznej. Obecnie jedną z wiodących inicjatyw Creotech jest produkcja mikrosatelit i konstelacji mikrosatelitarnych. Platforma satelitarna HyperSat tworzona przez spółkę jest przeznaczona do realizacji misji kosmicznych przez satelity o zróżnicowanych masach.

Dzięki tym wszystkim osiągnięciom i wieloletniej pracy nad rozwojem innowacji 12 października Creotech Instruments zadebiutował na rynku NewConnect warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych.

Kiedy w 2008 roku wraz z pozostałymi założycielami, powołaliśmy Creotech Instruments do życia, na naszej mapie rozwoju zaznaczyliśmy jeden z kamieni milowych, którym było wprowadzenie spółki na giełdę. Dziś jestem bardzo zadowolony, gdyż już tylko chwile dzielą nas od tego ważnego wydarzenia. Creotech będzie pierwszym reprezentantem branży kosmicznej na naszym rodzimym parkiecie. Chcielibyśmy aby rynek NewConnect był początkiem naszej drogi na rynku giełdowym. Jesteśmy świadomi, że status spółki publicznej pozwoli nam otworzyć wiele nowych możliwości. W najbliższym czasie zamierzamy konsekwentnie budować wartość naszej spółki, realizując strategię rozwoju i dbając o rzetelną komunikację z inwestoramipowiedział dr hab. Grzegorz Brona, prezes zarządu Creotech Instruments S.A.

Debiut giełdowy Creotech Instruments został poprzedzony zakończoną sukcesem publiczną emisją akcji serii H, z której w kwietniu tego roku spółka pozyskała ponad 11 mln zł. Środki zostały przeznaczone na rozbudowę linii produkcyjnych do montażu elektroniki w celu zwiększenia skali działalności. W ramach pełnego debiutu giełdowego spółki do obrotu zostanie wprowadzonych ponad półtora miliona akcji.