10 osób z szansą na podbicie polskiego sektora kosmicznego

Data dodania: 2021-06-29
VI edycja konkursu stażowego „Rozwój kadr sektora kosmicznego” organizowanego przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A. i Związek Pracodawców Sektora Kosmicznego została rozstrzygnięta. 29 czerwca podczas „Forum Sektora Kosmicznego ogłoszono listę dziesięciu laureatów, którzy rozpoczną sześciomiesięczne staże w firmach działających w polskim sektorze kosmicznym.

Program stażowy „Rozwój kadr sektora kosmicznego” realizowany we współpracy ze Związkiem Pracodawców Sektora Kosmicznego jest pierwszym tego typu programem organizowanym w Polsce (jednym z trzech w Europie). Adresatami programu są absolwenci pierwszego, drugiego lub trzeciego stopnia studiów wyższych, którzy nie ukończyli 35 lat. Celem Konkursu jest wyłonienie absolwentów i młodych naukowców branży kosmicznej do odbycia płatnych staży w instytutach naukowych, jednostkach badawczych oraz przedsiębiorstwach prowadzących działalność w sektorze kosmicznym, będących członkami Związku Pracodawców Sektora Kosmicznego.

Do VI edycji konkursu „Rozwój kadr sektora kosmicznego” zgłosiło się 83 kandydatów. Spośród nich firmy polskiego sektora kosmicznego wybrały dziesięciu stażystów. ARP S.A. współfinansuje staże w wysokości 50% wynagrodzenia stażysty w  firmie z sektora MŚP oraz 20% w przypadku firm dużych. Staż trwa 6 miesięcy i rozpoczyna się z początkiem lipca. Stażyści mogą liczyć na wynagrodzenie w wysokości 4000 lub 5000 zł brutto w zależności od posiadanego wykształcenia.

Laureatami konkursu zostali:

1. Astronika Sp. z o.o. - Piotr Torchała
  2. BitbyBit Sp. z o.o. - Marcin Badowski
  3. Centrum Badań Kosmicznych PAN - Szymon Jarczewski
  4. Creotech Instruments S.A. - Kinga Woźniak
  5. GMV Innovating Solutions Sp. z o.o. - Kamil Serafin
  6. Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Lotnictwa - Daria Żyła
  7. PIAP Space Sp. z o.o. - Paweł Janusiak
  8. Progresja Space Sp. z o.o. - Jan Paczkowski
  9. Sener Polska Sp. z o.o. - Kamil Siemionek
  10. WiRan Sp. z o.o. - Filip Getek

Gratulujemy i życzymy samych sukcesów!