Ósme Centrum Obsługi Przedsiębiorców ARP otwarte w Opolu

Data dodania: 2023-01-30

30 stycznia odbyło się oficjalne otwarcie Centrum Obsługi Przedsiębiorców ARP dla przedsiębiorców z województwa opolskiego. W wydarzeniu uczestniczyli Marcin Ociepa, Poseł na Sejm RP i Sekretarz Stanu w MON, Łukasz Gałczyński, Wiceprezes ARP oraz Monika Konofał, dyrektor COP we Wrocławiu.

To ósme takie biuro Agencji Rozwoju Przemysłu, w którym eksperci wspierają w rozwoju lokalne firmy z sektora MŚP.

- Wspierane przez lokalną społeczność samorządową Centrum Obsługi Przedsiębiorców w Opolu jest istotne dla wzmacniania siły i potencjału lokalnych przedsiębiorców, a także umacniania pozycji w obecnych wymagających warunkach otoczenia gospodarczego - mówił Poseł Marcin Ociepa. Podkreślił również, że w obecnych okolicznościach gospodarczych inicjatywa Agencji Rozwoju Przemysłu, jako instytucji wsparcia systemowego, zasługuje na szczególne uznanie, bowiem lokalni przedsiębiorcy nie będą musieli szukać wsparcia w ościennych lokalizacjach, a będą mogli liczyć na merytoryczne wsparcie ekspertów w swoim mieście.

- W ARP zajmujemy się restrukturyzacją rozwojową, finansowaniem przedsiębiorstw, obsługą inwestorów w specjalnych strefach ekonomicznych i wspieramy różne branże. Chcemy trafiać do lokalnych przedsiębiorców, by pomagać im rozwijać biznes i pokazywać, że oferta jest różnorodna i dostosowana do potrzeb regionu, a każdy przedsiębiorca może znaleźć dla siebie instrumenty wsparcia - zaznaczył Łukasz Gałczyński.

W COP Przedsiębiorcy mogą zapoznać się z ofertą pożyczkową, ofertą leasingową, ofertą faktoringową oraz możliwościami wsparcia eksportu.

Eksperci, przy uwzględnieniu specyfiki lokalnych rynków, dopasowują ofertę produktową do faktycznego zapotrzebowania na środki finansowe, pomagają w przygotowaniu wniosków o udzielenie finansowania oraz gromadzeniu dokumentacji transakcyjnej.

Tutaj odbywa się wstępna analiza wniosków, badanie zdolności pożyczkowej Przedsiębiorcy, badanie aktywów pod kątem zabezpieczeń oraz pomoc w uzyskaniu poręczeń lokalnych funduszy poręczeniowych. Każdy, kto zwróci się do COP, otrzyma fachową i szybką pomoc w zakresie usług finansowych oferowanych przez ARP S.A.